Kings Code: Spotlight

Extra plezier
met de Dierenrijk app

Kinderen zijn dol op dierentuinen. Maar de dierentuin-ervaring is al eeuwen hetzelfde. Aan ons de uitdaging om dit te verbeteren. Het resultaat is een app voor Dierenrijk in Nuenen met daarin een extra ervaring voor hun bezoekers.

Wat is het?

Bezoekers kunnen met de app een stuk interactiviteit toevoegen aan het bezoek. Met de app wordt het mogelijk om tijdens het bezoek deel te nemen aan een interactieve quiz. Dit is niet zomaar een vragenlijst maar een slimme quiz. De app stelt vragen over de dieren waar je op dat moment naar kijkt. De bezoeker ontvangt bijvoorbeeld automatisch een notificatie als deze bij de neushoorns in de buurt komt. Vervolgens worden een aantal vragen gesteld. De score hiervan komt terug in een ranglijst om onderlinge competitie aan te moedigen tijdens een leerzaam dagje uit.

De uitdaging

Dierenrijk is voor een groot deel buiten. Maar er zijn ook een aantal locaties binnen. De uitdaging is om iedere quizvraag op het juiste moment te stellen, zowel binnen als buiten. Om dit te kunnen realiseren maakten we aanvankelijk gebruik van Bluetooth Beacons voor de locatiebepaling in de verblijven. Voor een meer duurzame en milieubewuste oplossing (denk aan batterijverbruik in de Beacons) gebruiken we daar vandaag de dag de GPS locatievoorziening van de mobiele telefoon voor. Hierdoor kan de locatie van de bezoeker nauwkeuriger worden bepaald en worden de vragen op het juiste moment getoond.

De app wordt inmiddels twee jaar enthousiast gebruikt. In deze twee jaar hebben we samen met Dierenrijk veel gebruikersfeedback verzameld. Deze feedback geeft ons weer belangrijke informatie over het gebruik van de app waardoor we continu blijven verbeteren. Later dit jaar komt er weer een nieuwe update!